Türkiye’de bireysel başvurunun 10’uncu Yılı dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nde uluslararası bir konferans düzenlendi.
Konferansa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Milli Yargıç ve kıdemli hukuk müşaviri , Almanya, İspanya ve Macaristan’dan akademisyenler ile Asya Anayasa Mahkemeleri Birliği bünyesinde Anayasa Mahkemesi’nin düzenlediği 10’uncu Uluslararası Yaz Okulu programının 15 ülkeden gelen davetlileri katıldı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü ARSLAN, Konferanstaki konuşmasına, Yurt dışından katılan davetlilere teşekkür ederek başladı..
Başkan Zühtü ARSLAN, anayasa yargısının temel amacının anayasal adaleti sağlamak olduğunu vurgulayarak, “Anayasal adalet, en genel anlamda, başta temel hak ve özgürlükleri güvenceye alan maddeler olmak üzere tüm anayasal hükümlerin, bilhassa hukukun üstünlüğü, demokrasi ve kuvvetler ayrılığı gibi anayasal prensiplerin korunmasını ifade eder.” dedi.
Anayasayı yorumlamak ve uygulamak suretiyle anayasal adaleti sağlama görevinin en başta bu amaçla ihdas edilmiş olan anayasa mahkemelerine ait olduğunu hatırlatan, Zühtü ARSLAN, “ mahkemelerin bu amaçla bir yandan kanunların anayasaya uygunluğunu denetleyerek, diğer yandan da bireysel başvuru veya anayasa şikâyeti yoluyla yapılan hak ihlali iddialarını karara bağlama ve anayasal adaleti tesis etmeye çalışma olduğunu kaydetti.
ZÜHTÜ ARSLAN, sözlerine şöyle devam etti;
“Bu bağlamda Türk Anayasa Mahkemesi kurulduğu yıldan bu yana kanunların anayasaya uygunluğu denetimini yapmaktadır. Mahkemenin bu görev alanı 23 Eylül 2012 tarihinde başlayan bireysel başvuru sistemiyle birlikte, insan hakları yargılamasını kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Böylece Türk anayasa yargısında yasama organının işlemleri yanında, yürütme ve yargı organlarının temel hak ve özgürlüklere müdahale teşkil eden iş ve işlemleri de anayasallık denetiminin kapsamına dahil edilmiştir.