Zengin Omega 3 kaynağı olan balıkların kullanımı her yaştan insan amacıyla büyük ehemmiyet taşıyor. Kış aylarında artış gösteren balık kullanımının sıhhatli olduğunu bilsek de yenilen balığın çeşidine ilgi etmek gerekiyor. Bazı balık çeşitleri var ki yoğun kimyasallar taşıyor. Eksperler ilgi etmeniz gereken balıkları paylaşarak kanser riskine karşı uyardı. Devamını izlemek amacıyla gorsele doku82nun
Balık her hafta sofralarımızda yer alıyor. Kokusuna karşın lezzeti ve faydaları nedeniyle sık sık tüketilen balıkların çeşidine ilgi etmek gerekiyor. Yeni oluşturulan bir incelemeye göre alabalık ya da sazan gibi tatlı su balıklarının yalnızca bir bölümünü yemek, insanları potansiyel olarak toksik kimyasal bileşiklere maruz bırakabilir.
TEK BİR PORSİYON TATLI SU BALIĞINI YEMEK BİLE ZARARLI
Çevre Araştırmaları doğrultusundan yayınlanan bulgular, senede tek bir porsiyon tatlı su balığı Yemenin bile, bireyin sağlığına zararlı olabilecek PFAS olarak da tanınan yüksek düzeyde perfloroalkil maddelerle dolu bir aylık içme suyuna eşdeğer olma ihtimalini meydana koydu.
KANSER RİSKLERİNİ ARTIRIYOR VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİLİYOR
İçme suyundaki çok düşük PFAS dozları, aşı etkinliğinin azalması ve birtakım kanser risklerinin yükselmesi dahil olmak üzere bağışıklık düzeneğinin baskılanmasıyla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, diğerlerinin yanı sıra yükselen kolesterol ve üreme problemleri ile bağlantılıdırlar.
KİMYASALLAR DOĞADA PARÇALANMIYOR VE VÜCUDUMUZDA BİRİKİYOR
Bu PFAS, yapışmaz pişirme kaplarında ve besin ambalajlarında bulunabilen – birtakımları esasen yasaklanmış ya da yüksek oranda kısıtlanmış – 9.000’den çok değişik kimyasaldan meydana gelen bir gruptan oluşur. Kimyasallar tabiatta parçalanmaz, bundan dolayı bedenimizde birikirler.
ÜRÜNLER YIKANDIĞINDA VE ATILDIĞINDA İÇİNDEKİ KİMYASALLAR KAYBOLMUYOR
Çalışmanın ortak yazarı Dr. Tasha Stoiber, “PFAS, mamüller atıldığında ya da yıkandığında kaybolmuyor” dedi. “Araştırmamız, en vakitgelen imha yöntemlerinin daha çok etraf kirliliğine yol açabileceğini gösteriyor.” Araştırmayı yapmak amacıyla bilim adamları, 2013’ten 2015’e kadar iki senelik bir vakit vakitsince Amerika Birleşik Devletleri’nde toplanan 500’den çok balık fileto örneğinden alınan bilgileri analiz ettiler.
“SONSUZA KADAR KİMYASALLAR”
Araştırmacılar, göllerde ve ırmaklarda yakalanan balıklarda yüksek seviyelerde sözde “sonsuza kadar kimyasallar” keşfettiler. Tatlı su balıklarında en yüksek konsantrasyonlarda tespit edilen kalıcı kimyasal, PFOS ya da sülfonik asitti ve toplam PFAS tespitlerinin dörtte üçünün ortalamasını aldı.
kaynak posta.com.tr