Ekmek bozulmasın diye asla Buzdolabında Bulundurmayın
-
-
Ekmek bozulmasın diye kesinlikle Buzdolabına koymayın
Ekmek bozulmasın diye asla buzdolabına koymayın! Enine boyuna irdelemiştik zaten . Devamını izlemek amacıyla gorsele doku88nun
-
-
O yüzden bugün direk konuya gireceğiz, o bol bol aldığınız ekmekleri buzdolabında saklamalı mısınız, saklamamalı mısınız bundan söz edeceğiz. Sözün kısası, eğer sizin de aklınızda “Ekmek buzdolabına konur mu?” gibi bir soru varsa yaklaşın böyle. Belki bugüne dek daha uzun ömürlü olması suretiyle ekmekleri hep buzdolabında saklıyordunuz ama… Aslında büyük hata ediyordunuz. Neden mi? Buyurun anlatıyoruz.
Alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir: Neden ekmekler buzdolabında saklanmamalı?Alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir: Neden ekmekler buzdolabında saklanmamalı? Eğer ekmeklerinizi aldıktan hemen sonra direk buzdolabına kaldırıp orada saklıyorsanız birazdan okuyacaklarınızın ardından bu alışkanlığınızdan vazgeçeceksiniz. Zira ekmek, buzdolabına girdikten sonra amacıyladeki karbonhidrat molekülleri ‘retrogradasyon’ ya da daha Türkçe bir ifadeyle “geriye hareket” durumu yaşıyor.
Bu hal da ekmeğin amacıyladeki moleküllerin kristalize varolduğu anlamına geliyor. “Moleküller kristalize olursa ne olur ki?” diyenler suretiyle hemen açıklayalım: Su molekülleri ekmeği yavaş yavaş terk ediyor ve karbonhidrat molekülleri bir başına kalıyor. İşte bu hal da bize, çok daha hızlı bayatlamış, o ilk alındığındaki lezzetini kaybetmiş ekmekler olarak geri dönüyor. Sözün kısası, ekmeği buzdolabında saklamak hiç de iyi bir alternatif sayılmıyor.
E peki nasıl saklayacağız? Ekmeğin bozulmaması suretiyle ne yapabiliriz: Ekmek nasıl saklanır? Ekmeklerin bozulmaması ve bayatlamaması suretiyle ilk alacağınız önlem tabii ki yiyeceğiniz kadar ekmek almak ve taze taze tüketmek ön görü edebileceğiniz gibi. Ama bunu bir türlü yapamıyor, her fırına ya da markete gittiğinizde elinizi bol tutuyorsanız, aldığınız bu ekmekleri temiz, serin bir ortamda hava almayacak şekilde, özel saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Mutfak tezgahınız bile 2-3 günlük bir süre suretiyle buzdolabından daha doğru bir tercih olacaktır. Eğer bu sürede bile aldığınız ekmek bitmiyorsa, ekmeği saklamak suretiyle dondurucuya da başvurabilirsiniz.
Buzdolabına konmuyorsa nasıl dondurucuya koyulabilir ki?” diyenler olacaktır, buna da hemen açıklık getirelim: Elbette en tercih edilen teknik bu değil ancak dondurucuya konduğunda ekmeğin amacıylade yer alan moleküller çok çok kristalize olma fırsatı bulamadan donar, bu da su moleküllerinin karbonhidrat moleküllerini terk etmesini bir nebze de olsa engel olur ama tamamıyla engel olamaz. Bu nedenle eğer bir ekmeği uzunca bir süre diliminde tüketebiliyorsanız buzdolabı yerine dondurucuda, mümkünse hiç hava almayacak şekilde saklayabilirsiniz..