Faydalarını öğrenince yapraklarını asla atmazsınız
-
-
Karaciğer ve safra kesesinde biriken zararlı maddeleri atar,kabızlık, şişkinlik, kusma, ishal ve kötü kolesterole iyi gelir…
Özellikle karaciğer ve safra kesesi amacıyla çok faydalı olmasıyla tanınan enginar, çiçeklerinin amacıyladeki etli kısımları ile sofralarımızı süslüyor. Bu görkemli bitkinin şifalı tesirlerinden faydalanmak amacıyla enginarın mevsimini beklemenize lüzum yok. Devamını izlemek amacıyla gorsele doku22nun
-
-
Enginarın yaprakları nasıl kurutulur?
Ayıklanan enginar yaprakları, kuru ve temiz bir yere serilerek gölgede kurutulmalıdır. Yaprakların iyice kuruduğundan emin olduktan sonra bir torbaya ya da kavanoza alarak saklayabilirsiniz. Enginar yaprağı, çoğu aktarda da hazır kurutulmuş durumda satılmaktadır.
Enginar Çayı Nasıl Yapılır?
Enginarın çiçeklerini meydana getiren kabuksu yapraklar, kurutularak tüketilebiliyor. Kurutulmuş enginar yapraklarından hazırlanan çay ile de enginardan faydalanmak mümkün.
İyi bir enginar çayı demlemek amacıyla 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş enginar yaprağı, bir su bardağı kaynamış suyun içerisine ek edilir ve 5 dakika daha kaynatılır.
Ağzı kapalı şekilde 10-15 dakika kadar demlendikten sonra içilir.
Enginarı kürü şeklinde gerçekleştirmek istiyorsanız; daha büyük miktarlarda da enginar çayı hazırlayabilirsiniz. Bunun amacıyla bir tüm enginarı, yapraklarını parçalayarak bir tencereye alın, üstüne bir litre sıcak su ekleyerek 15 dakika süresince kaynatın. Ağzını kapatarak 15 dakika demledikten sonra süzün. Bu çayı her gün yemeklerden evvelce bir bardak olacak şekilde içebilirsiniz.
Enginar çayının faydaları nelerdir?
Mideye iyi gelir. Zengin lif içeriği vasıtası ile midedeki hazımsızlık, şişkinlik amacıyla fayda sağlar. Mide bulantısı, kusma ve mide ekşimesini önlemesi enginar çayının faydaları arasındadır.
Birçok kanser cinsini önlemeye yardım eder. Yüksek antioksidan içeriği vardır. Bu sayede meme kanseri, prostat kanseri gibi kanser çeşitlerinin tesirlerini azaltır.
Kalp ile dosttur. İçeriğindeki maddeler vasıtası ile kan basıncını düzenler, kolesterolü dengeler. Bunun neticesinde kalbi korur. Kalp krizi ve felç geçirme tehlikesini azaltır.
Kemik sağlığını korur. Magnezyum, manganez ve fosfor gibi mineral maddeler içerir. Bu mineraller, kemik yoğunluğunu, sağlığını korur. Hem de kemik erimesine karşı koruma sağlar.
Sindirim sistemini rahatlatır. Bağırsak faaliyetlerini düzenler. İyi bir lif kaynağıdır. Bu sayede bağırsakları rahatlatır. Kabızlığa fayda sağlar.
Tansiyonu dengeler. İyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum vücuttaki kan basıncını düşürür. Kan basıncına tesir etmesi neticesinde yüksek tansiyonu düşürür.
Harika bir vitamin ve mineral kaynağıdır. A, C, E, D, B6 ve B12 gibi vitaminleri içerir. Bunun beraberinde demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, çinko, manganez ve fosfor gibi mineral maddeler bulundurur.
Alkolün zararlı tesirlerini azaltır. Alkolün karaciğere verilen zararı düşürür. Karaciğerdeki toksin madde civarını düşürür.
Kolesterolü dengeler. Enginar yaprağı çayı çözünür antioksidanlar yönünden son derece zengindir. Antioksidanlar bedeni serbest radikallerin ve bölgesel toksinlerin hasarından korur. Böylece kandaki kolesterol seviyesi dengelenir.
Karaciğer sağlığını korur. İçeriğindeki cynarin gibi antioksidan maddeler vasıtası ile vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Hasar gören karaciğer hücrelerine iyi gelir. Beyin sağlığı amacıyla faydalıdır. Fosfor minerali bulundurur. Fosfor beyin sağlığını olumlu yönde tesirler.
ENGİNAR YAPRAĞI ÇAYI NE KADAR İÇİLMELİDİR?
Enginar çayını yemeklerden evvelce içebilirsiniz. Günde 3 kez yemeklerden evvelce bir bardak içilebilir.
Bu mühim bilgi ve yöntemlerden daha çok bireyin faydalanması amacıyla, beğenip, paylaşmayı unutmamalısınız lütfen…