Kilosu 250 bin TL! Herkes bunu bilmek istiyordu. Devamını izlemek amacıyla gorsele doku67nun..
Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen boya, yemek, kozmetik, ilaç ve besin gibi çoğu alanda sarfedilen ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safran bitkisini kuraklık vurdu. Mevsimin kurak geçmesi nedeniyle çiçek açmayan safranın kilosu 250 bin TL’ye çıktı. Kendine UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer bulan ve 3 bin 500 senelik geçmişe sahip olan ‘Safran Bitkisi’ hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle beklenilenden 20 gün sonra çiçek açtı. Geç çiçek açması nedeniyle bu sene hasadı da kısa sürecek olan bitkinin yetiştiriciliğini gerçekleştirmek amacıyla pek çok insan işini gücünü bırakıyor…
3 bin 500 senelik geçmişe sahip olan, Bizans devresinde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı devresinde de önemini koruyan ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safranın ağustos ayında ekimi yapılırken, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiği zaman toplanıyor. – Kurak hava nedeniyle geç çiçek açan safranın bu sene hasadı da geride bıraktığımız senelere göre kısa sürecek. Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon sorunu gibi hastalıklara iyi gelen ve sevinç hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı bulunduğu amacıyla dünyada sevinç iksiri olarak da tanınan safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabiliyor. Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, gazetecilere yaptığı bildirimde iklim farklılığı nedeniyle safranın geç çiçek açtığını belirterek, “Bu demek oluyor ki işte bundan sonra 20’sine doğru başladıysa çiçeklenme Kasım’ın 15’ine kadar sürecek. Güzel dolu dolu bir safran devresimiz olacak” dedi. Safran Festivali’nin kente çok büyük katkısı bulunduğunu ifade eden Ergüder, “Yani safran aldığı coğrafi işaretle hele bu seneki Avrupa işaretinden sonra gerçekten gerçekten bu kadar yoğun geçmeyen bir devresi şu anda kentte yüzde 100’e varan doluluğa getirmemizi sağladı. Biz biraz evvelce toplantıda da bahsettim. Geçen sene gelen bir sunucumuz amacıyla bile bir odayı bulmakta kuvvetlik çektik. Bu da bizim safranla alakalı festivali yapar iken ki baştaki hedefimizle alakalı doğru noktaya ulaştığımızı gösteriyor” diye konuştu.
“Gram fiyatının 250 lira olacağını umuyoruz”
İlçenin en büyük safran yapımcısı olan İsmail Yılmaz, çiçeklenmenin artacağını aktararak, “Artık yüzlerce, binlerce çiçeği önümüzdeki zamanlarda tarlalarda görebileceğiz. Tamamen bu arz talep işi. Safrana talep çok var. Yani ürüne talep var. Muhtemelen yeni ürünün gram fiyatının 250 lira olacağını umuyoruz” dedi.
“Dünyanın detaylı yerlerinden gelmek isteyen misafirlerimiz var”
Yılmaz, safran hasadının bu sene geride bıraktığımız senelere göre 10-15 gün daha az yapılacağını belirterek, “Büyük bir alanda 8 senedir üretim yapıyorum. Üretim yaptığın Yukarı Çiftlik köyü bir turizm destinasyonu durumuna geldi. Yurt amacıyladen çok gelen vatandaşımız var ama dünyanın detaylı yerlerinden gelmek isteyen misafirlerimiz var” şeklinde konuştu.
Doktorluğu bırakıp safran ekimine başladı
Antalya’da hekimliği bırakarak Safranbolu’ya yerleşip 3 dönümlük alanda safran yetiştirmeye başlayan Nail Eren, “Arkadaşlarla eş güdümlü burada safran ektik.
– Başlangıç olarak 3 dönümlük arazide yaptık. Amacımız safranı arttırarak daha büyük arazilerde üretimini gerçekleştirmek” dedi.
Safran Neye İyi Gelir?
Çiçekleri çiğdeme benzeyen mor renkli çiçekler olan fakat kurutulduğunda ufak kırmızı ip parçaları gibi görünen Safran Faydaları İbrahim Saraçoğlu doğrultusundan da dile getirilmektedir zira safran kuvvetli antioksidan özelliği ile ilgileri üstüne çekmektedir. Antioksidan zengini olarak tanınmış Safran mikrobik rahatsızlıkların tedavisinde bulunduğu kadar strese bağlı problemlerin giderilmesinde de olumlu tesir gösterir.İltihaplı hastalıkların tedavisini hızlandırır ve hücreleri koruyarak iyileşmesini hızlandırır.Yaşlılarda görülen, yaşın ilerlemesi nedeniyle meydana çıkan zihinsel bozuklukların iyileşmesine yardım eder.Zihinsel problemlere iyi geldiği gibi hafıza kayıbına ve unutkanlığa da olumlu tesir yaratır. Safranın hatırlamayı kuvvetlendirici tesirleri bilinmektedir. Üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde, astım gibi süreğen rahatsızlıkların iyileştirilmesinde safranın pozitif tesirleri bulunmaktadır.Ağır kokusuyla tanınan safranın kokusunun yatıştırıcı tesirleri olmasından bahsedilebilir.Mide rahatsızlıkları ve sindirim düzensizliği gibi problemlerin tedavisinde safran kullanıldığı bilinmektedir. Mide rahatsızlıkları arasında en süregelen görülen ülserin tedavisinde safran kullanıldığı bilinmektedir. Safranın bir başka özelliği de iştah açıcı olmasıdır. Kilo alabilmek isteyen fakat bir türlü kilo alamayanlara safran tüketmesi tavsiye edilir. Safranın diş eti rahatsızlıklarına ve ağız sağlığına iyi geldiği de bilinmektedir. Genellikle diş eti ağrıları çekenlerin ağrılarını azaltır., Safranın bir başka yararı da cilt lekelerini azaltmasıdır. Safran cildin daha parlak ve canlı görünmesine katkı sağladığı gibi ciltteki yaşlılık belirtilerinin giderilmesine yardım eder. Güneşin zararlı ışıklarından da cildi koruduğu bilinmektedir.
Safran Cinselliğe İyi Gelir Mi?
Safranın kadınlar amacıyla de erkekler amacıyla de cinselliğe olumlu tesir oluşturduğu bilinmektedir.
Safranın Zararları Nedir?
Her bitkisel üründe bulunduğu gibi safranın hatalı ve aşırı kullanımında de birtakım yan tesirlerden ve olumsuz sonuçlardan bahsedilebilir. Aşırı tüketilen safranın böbreklere zarar verme olsılığı vardır. Regl devresindeki kadınların kanamasını çoğalttığı söylenmektedir bu yüzden regl devresinde safrandan kaçınılması tavsiye edilir. Hamile ve bebeklerini emziren kadınlar başta olmak üzere bilhassa böbrek hastalıkları bulunanların ve çok safran kullanan her bireyin bir doktora danışması ve buna göre kullanması ideal olur.
Safran Nasıl Kullanılır?
Genellikle toz durumda satılan safranın yemeklere, çorbalara katılarak kullanılmasının olası olması gibi çayının hazırlanıp tüketilmesi de olasıdür. Safran çayı tüketilirken ölçüye ilgi etmek son derece mühimdir. Oldukça kuvvetli bir çay bulunduğu tanınan safran çayını tüketirken katiyen ve katiyen bir fincandan çok tüketilmemesi gerekir. Aynı vakitte haftada 4 kereden çok safran çayı içilmemesi de bir başka mühim tavsiyedir.
Not: Doktorunuza danışınız!
Kaynak : sabah.com.tr