Bol proteinli, lezzetli mi lezzetli kuru fasulyeyi çok seviyor, hem de ne kadar çok yersek yiyelim hiç bıkmıyoruz. Kuru fasulye yanına pilav, cacık ya da turşu olan bir masaya kim oturmaz ki? Kuru fasulyenin gaz yapmaması suretiyle ne yapmak lazım olur biz biliyoruz. Devamını izlemek amacıyla gorsele doku56nun..
Her güzel şeyin bir bedeli var gibi kuru fasulye Yemenin de bir bedeli var, o da ‘’gaz’’ mı diyorsunuz? Hayır, aslında bu tür bir bedel yok. Kuru fasulyenin gaz yapmaması suretiyle sadece bilmeniz ve yapmanız gereken şeyler var. Bunlar nelerdir gelin bir bakalım…
Konunun başlangıç noktasına gelelim; ‘’Kuru fasulye nsuretiyle gaz yapar?’’ Kuru fasulye bünyesinde midemizin sindiremeyeceği kadar oligosakkarit bulunduruyor. Oligosakkarit, şeker molekülleridir.
Midemiz ve ince bağırsaklarımız oligosakkariti sindiremez ve bu yüzden başka sevdiğimiz kuru fasulye olmak üzere başka tüm baklagiller midede rahatsızlık yaşanmasına sebep olur.
Yaşanılan gaz ve mide rahatsızlıklarına çözüm olarak oligosakkaritleri kalın bağırsağa ulaşmadan önce parçalayabiliriz. Bunun suretiyle de kullanabileceğiniz sihirli malzemeler ve teknikler var. Kuru fasulyeyi gaz yapmaması suretiyle nasıl pişirmeliyim?
Kuru fasulye yedikten sonra gaz sorunu ve mide sıkışması yaşamamak suretiyle pişirme sırasında birkaç püf noktası vereceğiz. Bu bilgilerden sonra gönül rahatlığıyla kuru fasulye yiyebilirsiniz… 1.Adım İşte dilediğiniz gibi kuru fasulye yiyebilmeniz suretiyle minicik bir ayrıntı; kimyon.
Kimyon, bağırsaklardaki gaz sıkışmasını engelleyecek ve kuru fasulye yedikten sonra hissettiğiniz rahatsızlığın önüne geçecektir. Kuru fasulye haşlanırken suretiylee bir tatlı kaşığının ucuyla kimyon ek etmeniz yeterlidir.
2.Adım Kimyonunuz yoksa endişelenmeyin, kekikte aynı fonksiyonu görür.
3.Adım Kuru fasulyenin gaz yapmasını istemiyorsanız bir gece daha daha önceden mutlaka ıslatın. Haşlarken de tencereyi sık sık kontrol ederek üzerinde biriken köpükleri daha çoğalmadan alın ve atın. Çünkü o köpükler gaz oluşumuna büyük bir etkendir.
4.Adım Kuru fasulyeye karbonat eklemekte sık kullanılan bir teknikdir ancak fasulyedeki vitamin ve minerallerin ölmesine sebep oluyor.
Yine de hızlı bir şekilde fasulyelerim pişsin gazı da yok olsun istiyorsanız karbonat tercih edebilirsiniz.
5.Adım Kuru fasulyenin gaz yapmaması suretiyle son olarak çiğ patatesten bahsedelim biraz … Dörde bölünmüş çiğ patatesi tencerenin suretiylee atıyoruz.
Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gaz yapan gıdalarda bu teknik tercih edilir ancak pişme işlemi bitince patatesi hemen tencereden çıkartıp atmak lazım olur. Çünkü patates tüm gazı kendi bünyesinde toplayacak ve tencerede kalmaya devam ederse gaz yine kuru fasulyeye geçecektir.
Nohuttan Fasülyesine Baklagil Pişirirken Yapılan En Büyük 9 Hata Sofralarımızın olmazsa olmazı onlar. Kim sevmez kuru fasulyeyi, nohudu, mercimeği, bezelyeyi… Seviyoruz sevmesine lakin, o canım yemekleri hiç farkında olmadan heba ediyoruz çoğu zaman. Neler yapmıyoruz ki…
İşte hakkını vererek bir kuru fasulye bir nohut yapmak istiyorsanız mutlaka yapmamaz gereken şeyler var. İşin sırrı küçük dokunuşlarda gizlidir, en iyi hanımlar siz bilirsiniz bunu… Mesela;
1 – Süre kazanmak suretiyle daha daha önceden bekletilen bakliyatlara karbonat ekliyorsunuz: Karbonat bu iş suretiyle kullanılır,doğru. Fakat karbonatı süre kazanmak suretiyle kullanırsak baklagillerin tüm minarellerini kaybederiz.