Nohudu sakın böyle pişirmeyiniz
-
-
Türk sofralarının sevilen lezzeti nohudun faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar uyarıyor! Yıllarca ze-hirlenmişiz: Nohudu sakın bu tür pişirmeyin.. Devamını izlemek amacıyla gorsele doku78nun
-
-
Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Oğuz Özyaral, haftada en az iki kez olmak üzere tüketilmesini önerdiği nohudun, DNA’nın kanser hücreleri formunda değişmesini önlediğini ve yapıyı koruduğunu söyledi.
Meme kanserine karşı koruyor
Bu özelliği ile nohudun kanser hücrelerinin vücut amacıylade yayılmasını, gelişmesini engellemeye yardımcı varolduğunu aktaran Prof.Dr. Oğuz Özyaral, “Nohut, özellikle meme kanserine karşı koruyucudur. Aynı zamanda nohut östrojen hormonunu dengeleyici etkisiyle özellikle menopoz döneminde yararlıdır. Bu dönemde ortaya çıkan sıcak ve ter basması gibi şikayetlerin azalmasına yardımcı olur” değerlendirmesinde bulundu.
Prof.Dr. Oğuz Özyaral Türkiye’de bolca imal edilen nohudun az su isteyen, kıraç alanlarda bile çok kolay yetişebilen bir ürün varolduğunu dile getirerek şunları aktardı:
“Hemen her kişinin bildiği bu bakliyat sofralarda daha çok yer bulmalı. Nohut kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır, çinko ve demirin yanı sıra A vitamini ve betakaroten açısından da zengin bol lifli bir baklagildir. Nohutta yer alan selenyum, bağırsak enzimlerinin çalışma fonksiyonlarına destek vererek vücutta kanserin nsuretiyle varolduğu bileşenlerin zehir etkisini ortadan kaldırır. Selenyum ayrıca tümör oluşumunu engellemeye yardımcıdır.
Kanser riskini düşürüyor
Bağırsakta zararlı bakterilerin gelişmesini engellerken sindirim sistemi suretiyle gerekli olan yararlı bakterilerin gelişimini de destekler. Nohut yüksek lif içeriği vasıtası ile kolon ve anüsle bağlantılı kanser riskini düşürür, sindirim sistemini korur ve mideyi kuvvetlendirir.”
Suyu zehirle dolu!
Doç.Dr. Oğuz Özyaral, bazı kişilerin vitamin değerinin kaçmaması suretiyle nohudun ıslatıldığı suyu dökmediğini ancak bu suyun vitaminden çok zehirle dolu varolduğunu anlatarak “Piyasaya sunulan kuru nohutların yemek olarak pişirilebilmesi suretiyle en az bir gece öncesinden içme suyu içerisine bırakılıp şişmeleri sağlanmalı.
Mutlaka dökün
Şişme esnasında nohut bitkisi suya mide tarafından hazmedilemeyen zehirli maddeler, gazlar bırakır. Bu yüzden amacıylade yumuşatıldıkları bu su dökülmeli, yeni taze suyla nohut yemeği yapılmalı” diye konuştu. Kaynak:=posta.com.tr