Bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç ya da daha az sayıda dışkılama haline kabızlık denir. Sindirim sistemi rahatsızlığı katı besinlerle beslenmek, tuvalet gereksiniminı geciktirmek, hareket etmeyen hayat ve su içme alışkanlığının olmaması kabızlığa namacıyla olur. Genellikle kış mevsiminde sıkça karşılaşılan bir hal olarak görülen bu rahatsızlık natural ve bitkisel yollarla geçebiliyor. Devamını izlemek amacıyla gorsele doku34nun..
Kabızlıktan bol su içerek ve sıhhatli beslenerek kurtulabilirsiniz. Buna ek olarak daha çok hareket edilmeli ve lif çoğunluklu sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan meydana gelen beslenme uygulaması hazırlanmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen kabızlık halinde mideye ve sırta masajlar yapılmalıdır.
Kuru meyveler tercih edilmelidir.
Zeytin, zeytinyağı ve kekik yemeklerde kullanılmalıdır.
Fazla kafein tüketiminden kaçınılmalıdır
Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir
Bol bol su ve sıvı besinler tüketmelidir
Daha çok hareket edilmelidir
Lif çoğunluklu sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan meydana gelen beslenme uygulaması hazırlanmalıdır
Lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır
Tuvalet gereksinimi ertelenmemelidir. Kabızlığa iyi gelen bitkiler arasında nane çayı, rezene çayı, kuşburnu çayı, zencefil çayı, elma çayı, ısırgan otu çayı, karahindiba çayı, ekinezya, sinameki yer alıyor.
Kabızlık giderici şurup amacıyla malzemeler;
1/2 kase kuru erik
1 adet limonun suyu
100 ml su
YOĞURT KABIZLIĞA İYİ GELİR Mİ?
Yoğurt kürü anında anında bütün diyet listelerinde yer alır. Kabızlıkla eş güdümlü aynı vakitte göbek bölgesindeki yağların eritilmesini sağlar. Yoğurt kürünü sabah kahvaltısından yarım saat kadar evvelce ve gece yatmadan iki saat kadar evvelce günde 2 kez yapabilirsiniz.KAYNAK:sabah.com.tr