Ana Sayfa
Foto Galeri
15.12.2024
Tekrar Isıtılırsa Zehirler
-
- İkinci kez ısıtıp yemeyin! Zehirliyor! Kalmış yemekleri ısıtıp yemek sağlığımız amacıyla zararlı mı? Tonlarca yemeğin çöpe gittiğini düşünecek olursak gerçekten bu harika bir alternatif gibi fakat birtakım besinler yeniden ısıtılıp tüketildiğinde zehirleyebiliyor. Yani besinlerin yine yine ısıtılması, gerçekten hem besin niteliğini düşürüyor hem de bakteri üremesine sebep olarak sağlığımızı bozabiliyor. İşte bilmeniz gerekenler…
- Öğünlerden yükselen yemeklerin en kısa vakitte buzdolabına alınması gerekliliğini bildiren Gastronomi Bölümü Öğr.Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, bilhassa tavuk, dana eti, yumurta gibi yüksek riskli kabul edilen besinlerin yanı sıra nerdeyse bütün besinlerin zehirlenmeye yol açma potansiyeli taşıdığını hatırlattı. Uzun vakit oda ısısında kaldıysa sakın… “Bakterilerin yaşayabilmeleri amacıyla nem gerekir, tüketilen bütün besinlerde bakterilerin gereksinimi kadar nem seviyesi bulunur. Bu da besinleri bakteriler amacıyla uygun üreme ortamları yapar” diyen Uzunoğlu, “Pişirilen ya da çiğ durumda tüketime hazırlanan besinlerin yükselenları şayet uzun vakit oda ısısında kaldıysa mutlaka tüketilmemeli. Buzdolabında muhafaza edilen yiyecekler de tüketilecek kadarı ısıtılmalı. Piştikten sonra uzun vakit muhafaza edilmesi gereken yiyecekler ise derin dondurucuya konarak saklanabilir. Fakat çözdürüldükten sonra ısıtılıp anında tüketilmeli” şeklinde konuştu. Çözdürme prosedürü doğru şekilde nasıl yapılır? Yeniden tüketim amacıyla bekletilen besinlerde çözdürme prosedürünin oda ısısında bekletilerek yapılmaması gerektiği konusu ile ilgili da uyarıda tespit edilen Uzunoğlu, “Oda ısısında bekleyen besinlerin tamamı çözünene kadar eriyen ve hava ile ilişki durumunda olan evresinde bakteri üretimi başlar. Bu sebeple çözdürme amacıyla buzdolabı kullanılmalı ya da mikrodalganın çözdürme özelliği kullanılarak çözülen besin anında tüketilmelidir” dedi. Gıda zehirlenmelerine yol açan ‘çapraz bulaşma’ nasıl önlenir? Gıda zehirlenmelerinde en vakitgelen sebep olarak çapraz bulaşmaya da ilgi çeken Merve İşeri Uzunoğlu, “Çapraz bulaşma hazırlık ya da üretim sırasında besinya etraftaki diğer bir kaynaktan zararlı bakteri bulaşmasıdır. Bu bakteriler yapılarına bağlı olarak ısı yoluyla, pişirme ile ölmektedir. Çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla pişmiş besinleri buzdolabında üzeri kapalı durumda ve bilhassa kıyma, tavuk gibi çiğ ürünlerden ayrı bir bölgede muhafaza etmek gerekir” şeklinde konuştu. İkinci kez ısıtıldığında zehirleyen besinler Öyle besinler var ki pişirildiği gibi tüketilmesi gerekiyor. Çünkü ikinci kez ısıtılıp tüketildiğinde zehirleme mümkünlülüğü çok yüksek. İşte uzmanlara göre ikinci kez ısıtılıp yenildiğinde zehirleme mümkünlülüğü yüksek o besinler: Ispanak, mantar, yumurta, tavuk, kereviz, pancar, patates, pirinç.