LONDON WEATHER
Ana Sayfa Dünya 28 Mayıs 2020

Yeni Bir Felaket mi? Kapımızda!

Yeni bir felaketler mi kapıda? NASA bilim insanları, Güneş’in son yüz yılın en büyük “Solar Minimum” döneme girdiğini iddia ediyor.

Yeni Bir Felaket mi? Kapımızda!

2020-05-28 Güncelleme: Mayıs 28, 2020 11:29

Ani hava sıcaklığı düşüklüğü ve kar yağışları felaket senaryolarını da beraberinde getiriyor.

Yeni bir felaketler mi kapıda? NASA bilim insanları, Güneş’in son yüz yılın en büyük “Solar Minimum” döneme girdiğini iddia ediyor.

Bilim insanları, 2020’de 100 gün boyunca gözlem yolu ile incelenen Güneş’te hiçbir aktivite ile birlikte güneş lekesi gözlenmediğinin altını çizdi. Bu durum 2020 yılının üst üste rekor seviyede güneş lekelerinin görülmediği 1790 yılı sonrası ikinci yılı gösteriyor, bu bilgiler ışığında bilim insanları, güneşin son yüz yılın en büyük “Solar Minimum” dönemine girdiğini iddia ediyor.

“Solar Minimum” en az güneş enerjisi hareketliliği dönemine verilen isimdir. Bu süre içerisinde, Güneş lekesi ve güneş patlaması aktivitesi azalır ve genellikle günlerce bu aktivite görülmez.

NASA’nın bu konuda yapmış olduğu değerlendirme oldukça ciddi bir tablo ile karşı karşıya geldiğimizi vurguluyor. Durum değerlendirmesi hakkında bilim adamları şu açıklamalara yer veriyor.

NASA’da çalışan bilim adamlarına göre, güneşin “Solar Minimum” haline girmesi ile birlikte dünya genelinde ani sıcaklık değişimlerinin yaşanması, mevsim özelliklerinin ani değişmesi farklı hava olaylarının yaşanması ve en belirgin özelliği ani sıcaklık düşmesi güneşin aktivitesinde düşüklüğü gösteriyor. Günümüze bir örnekleme yapılacak olursa son zamanlarda Türkiye’ de yaşana ani hava sıcaklığı yükselmesi ile birlikte yaşanan Afrika sıcaklığı görülmesi zaman zaman medyada yer alan haberlerle kendini gösterdi. Bunun la birlikte deniz kenarlarının sahillerin turizm için hummalı bir hazırlık döneme girmeleri ve hazırlıklar sürerken aniden düşen hava sıcaklığı ve beraberinde yaşanan kar yağışları yağmurun görülmesi gibi bu durum ile farklı hava olaylarının insanlar tarafından şaşkınlık yaşanması kaçınılmaz olurken birtakım soruları da beraberinde getirdi. Hava düşüşlerin ani bir şekilde görülmesi ile birlikte kış tekrar geri mi? geliyor soruları kaçınılmaz oldu.

Bilim adamları hava sıcaklığının ani düşmesi ile ilgili dünya genelinde verimli üretim yapan toprakların ani soğuması ile birlikte kaynakların verimsizliği ve yok olmasına vurgu yapıyor. Dolayısı ile büyük bir kıtlık yaşanacağı bilgileri gündemde yerini alıyor. Kıtlık beraberinde yiyecek savaşlarını da akıllara getiriyor, denildiği iddia ediliyor. Diğer yandan dünyanın bir dengesi var güneş gezegenindeki bu aktivite eksikliği volkanik patlamalar yaşanmasına da neden olabiliyor deniliyor. NASA bilim adamları söz konusu güneş lekelerinin görülmediği en son yılın 1790 yılı olduğuna vurgu yaparak güneşin aktivite düşüklüğünün bu yılda kendini gösterdiğini dile getiriyor. Güneşin aktivitesinin en düşük seyrettiği 1790 ile 1830 yılları kendini gösterdiği iddia ediliyor. 40 yıllık aradaki süreçte sıcaklıkların en düşük seviyede seyredildiği görülmüş, dünya genelinde kıtlıkların yaşandığı iddia edilmiştir. Nisan 1815 yılında Endonezya yakınlarında “Tambora Yanardağında” volkanik patlamalar yaşanmış bu patlamaların bu döneme denk gelmesi rastlantı olmadığı vurgulanmıştır. Bu felakette 71 bin kişinin yaşamını yitirdiği kayıtlara geçmiştir deniliyor. 1816 yılı ise tamamen “Yazsız Yıl” olarak bilinmekte ve Temmuz ayında kar yağdığı öne sürülmüştür. Gök bilimci Dr. Tony Philips “ şu anda büyük bir solar minimum yaşanıyor. Güneş lekesi sayıları çok düştü. Bunun son yüzyılın en büyüğü olduğunu gösteriyor. Güneşin manyetik alanı zayıfladı. Ve bu Güneş sistemimize ek kozmik ışınların girmesine yol açacak aşırı kozmik ışınlar, astronotların ve kutuplardaki hava yolcularının sağlığı için ve yer kürede dengelerin bozulacağı işaretini veren bir risk. Ayrıca dünyanın üst atmosferindeki elektrokimyayı da etkilediği için yıldırımlara da sebep olabileceği” ifadelerini kullandı. Bu durumda Güneş’te gözlenemeyen lekeler ve aktivite düşüklüğü yeni bir felakete mi? davetiye çıkartıyor sorularını da beraberinde getiriyor.

Tema Tasarım |