LONDON WEATHER
Ana Sayfa Kuzey Kıbrıs 26 Ekim 2021

KKTC’de ‘şantaj kaseti’ soruşturması Saner’in rakibine uzandı

KKTC’de Başbakan Saner’in görüntülerinin yer aldığı kasetle ilgili soruşturmada tutuklu sayısı beşe çıktı. Tutuklananlardan biri, UBP kurultayında aday olan Faiz Sucuoğlu’nun eski özel kalem müdürü.

KKTC’de ‘şantaj kaseti’ soruşturması Saner’in rakibine uzandı

2021-10-26 Güncelleme: Ekim 26, 2021 11:33

Kıbrıs’ın kuzeyinde geçtiğimiz hafta Başbakan Ersan Saner’i siyasetten çekilme noktasına taşıyan ‘video skandalının’ artçı sarsıntıları sürüyor. Saner’i zor durumda bırakan video süreci yargıya taşındı, skandala karışanlar hakim önüne çıktı.

Silinen kayıtlar geri getirildi

Kıbrıs basını, video skandalının bu hafta sonu gerçekleştirilecek olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayıyla ilgili olabileceği olasılığı üzerinde duruyor. Son bilgiler, Saner’in kurultaydaki adaylığının önüne geçmek

isteyen kesimlerin, bir cep telefonunda bulunan ve sonradan silinen video kaydını tekrardan elde edip adanın güneyinden temin edilen bir mobil iletişim hattıyla kamuoyuyla paylaşmış olabileceğini gösteriyor.

Kıbrıs basınındaki son bilgilere göre, videoyla ilgili geçtiğimiz hafta tutuklanan beş kişi bugün Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Polis kamuoyuna sızan videoyla ilgili olarak ilkin üç kişiyi tutuklamış, soruşturmanın genişletilmesi üzerine geçtiğimiz hafta sonuna doğru tutuklananların sayısı beşe çıkmıştı.

Sucuoğlu iddiaları red etti

Bu kişilerden biri, UBP kurultayında aday olan Faiz Sucuoğlu’nun bakanlık dönemindeki özel kalem müdürü Muhittin Özsağlam’dı. Kıbrıs Türk siyasetinin en büyük partisinin liderliği ve başbakanlık koltuğu için Saner ile kıyasıya bir mücadele içerisinde olan Sucuoğlu son gelişmeyle ilgili kısa bir açıklamada bulundu. “Kat’i surette vurgu yapmak istediğim konu, son yaşanan gelişmelerin faturasının şahsıma mal edilmeye çalışılmasıdır” vurgusunda bulunan Sucuoğlu, “Temiz siyaset diyerek çıktığımız bu yolda adımızı bu kirli işlerin içine çekmeye çalışanlara asla fırsat vermeyeceğiz. Bu tarz kirli işler bizim politikalarımız içinde yer alamaz” mesajını verdi.

Video skandalının odağındaki Saner ise Yeni Düzen’ gazetesinde yer alan ilgili habere göre, UBP kurultayında aday olduğunu ve şu an için adaylıktan çekilme gibi bir gündeminin olmadığını açıkladı, son kararını duruşmaya işaret ederek bugün vereceğini belirtti.

UBP içerisindeki gelişmeleri yakından takip eden Kıbrıslı Türk basın emekçisi Alihan Pehlivan, son gelişmelerle ilgili olarak “Bugünkü mahkemeyi Ersan Saner ve ekibi takip edecektir. Eğer mahkeme Faiz Sucuoğlu lehine bir karar üretirse, Ersan Saner ‘Ben zaten yokum, sen de olma’ diyecektir” yorumunu yapıyor. Kıbrıslı Türk gazeteciye göre, bu hafta UBP’nin disiplin organı da olağanüstü toplantıya çağırılabilir.

Hükümet kuralamıyor

Beş tutuklu şahsın Mağusa’da hakim karşısına çıktığı saatlerde, Lefkoşa’nın kuzeyinde video skandalının mafya ve kirli çıkar ilişkileri boyutu da tartışılmaya devam ediliyordu. Bazı gazeteciler, konunun geçtiğimiz haftalarda tutuklanan Halil Falyalı ve kuzey Kıbrıslı siyasetçilerin özel görüntülerini ele geçirdiğini iddia eden Sedat Peker ile alakalı olabileceğini vurguluyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde dikkatlerin video skandalına odaklandığı bir süreçte, geçtiğimiz haftalarda istifa eden üçlü azınlık hükümetinin yerini alacak olan seçim hükümeti de bir türlü kurulamıyor. Dolayısıyla, erken milletvekilliği seçimlerinin de ne zaman yapılacağı belirsizliğini koruyor.

Geçiş hükümeti ve erken seçim için gözler haftalar boyunca nisap sorunu yüzünden toplanamayan Cumhuriyet Meclisi’ne çevrildi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise geçtiğimiz günlerde meclisin feshinin en son seçenek olarak gündeme gelebileceği mesajını vermişti.

Tema Tasarım |