LONDON WEATHER
Ana Sayfa Dünya 20 Ekim 2022

Vugar İsgandarov: “Bu adım, Azerbaycan ve Türkiye Kardeşliğinin Ermeni yalanlarına karşı büyük bir zaferidir!”

Azerbaycan Milletvekili: “Dost Agropark” tarafından bölgeye getirilen et ürünlerinin paketlerine “Made in Karabağ” yazılacak…”

Vugar İsgandarov: “Bu adım, Azerbaycan ve Türkiye Kardeşliğinin Ermeni yalanlarına karşı büyük bir zaferidir!”

2022-10-20 Güncelleme: Aralık 26, 2022 19:18

“Zengilan’daki “Dost Agropark” akıllı tarım kompleksinin ilk etabının açılışına Azerbaycan ve Türkiye cumhurbaşkanlarının katılması, iki kardeş ülke arasındaki mükemmel ilişkileri bir kez daha gösteriyor”. Bu sözleri Azerbaycan Milletvekili Vugar İsgandarov söyledi.

Milletvekilinin sözlerine göre, böylesine büyük bir çalışmanın bir yıl içinde tamamlanması, Karabağ’ımızın hızla geliştiğinin ve Büyük Göç’ün yaklaştığının bir göstergesidir:

“Düşünün, geçen yıl boş bir alandı burası. Geçen yıl Ekim ayında temellerini attık. Bakın, aradan bir yıl geçti, ne kadar harika şeyler yapılmış.

Altını çizmek gerekir ki, projenin ilk etabında idari binalar, 5.200 metrekare kapalı ve 113.000 metrekare açık hayvan kompleksleri, sosyal tesisler, kafe, sinema, dinlenme alanı, yüzme havuzu ve servis elemanlarına yönelik binalar inşa edildi. Bütün bunlar bir sene içinde çok büyük işler demek. Şu an 3500 baş büyükbaş hayvan kompleksine getirilerek tarım ürünleri üretimi gerçekleştirildi. Geçen yıl ekilen buğday ve arpanın hasadı iki cumhurbaşkanının katılımıyla tamamlandı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, meralarda yetiştirilen ve kesilen “Dost Agropark” tarafından bölgeye getirilen et ürünlerinin paketlerine “Made in Karabağ” etiketinin ilk örneklerini koydu. Bu çok önemli bir adım.

Sadece orada bitmiyor. “Dost Agropark”ın ikinci ve üçüncü etaplarındaki çalışmalara hızla devam edilecek. Projenin tüm etaplarının tamamlanması sonucunda 6.000 hektar alanda bitkisel üretim ve teknik alanlar oluşturulacak olup, 10.000 baş hayvanın yetiştirilmesi için büyükbaş hayvancılık ile tohum ve fide alanları oluşturulacaktır. sığırlar. Bununla birlikte tüm bölgeye yönelik entegre et işleme ve paketleme işletmesi kurulacak ve 100.000 ton kapasiteli bir depo inşa edilecek. Kompleks ayrıca bölgenin tohum, gübre ve tarımsal malzeme ihtiyacını da karşılayacak. Karabağ’da üretilen ürünleri “Made in Karabağ” markasıyla dünya pazarına tanıtmak amacıyla “Agro Market” kurulacak. Bu adım, Azerbaycan ve Türkiye Kardeşliğinin Ermeni yalanlarına karşı büyük bir zaferidir!

Burada bana göre, altını çzimek gereken en önemli meselelerden biri de, “Dost Agropark” projesinin Karabağ ve Zengezur bölgelerinde Türk ve Azeri yatırımcılar tarafından oluşturulan ilk özel tarım kompleksi olmasıdır.

Proje üç aşamada uygulanacaktır. Bu sadece ilk aşama. Akıllı tarım teknolojilerinin, sıfır atık, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir tarım mekanizmalarının uygulanacağı “Dost Agropark”, çevrenin ve doğanın korunması ile birlikte helal gıda ilkesiyle faaliyet gösterecek. Proje tamamen tamamlandığında komplekste 500 kişi istihdam edilecek. Ekosistemi oluşturmak için buraya toplam 100 milyon dolar yatırım yapılacak. Kompleksin genel olarak Azerbaycan ve Türkiye’nin gıda güvenliğine önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum”.

20 Ekim 2022’de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Zengilan’daki “Dost Agropark” akıllı tarım kompleksinin ilk etabının açılışına katıldığını hatırlatalım.

Ülker Fermankızı

Tema Tasarım |