LONDON WEATHER
Ana Sayfa Gündem 12 Ocak 2024

İngiltere’den ‘Yemen’de orantısız güç kullanıldığını’ söyleyen Erdoğan’a yanıt: ‘Saldırılar sınırlı ve hedefe yönelik’

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve İngiltere’nin Husi hedeflerini vurmasıyla ilgili soruya, “Orantısız güç kullanmıdır. Kızıldeniz’i adeta kan gölüne çevirme hevesindeler” yanıtını verdi. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, bu sözlere katılmadıklarını ifade etti, saldırıların “sınırlı ve hedefe yönelik olduğunu” söyledi.

İngiltere’den ‘Yemen’de orantısız güç kullanıldığını’ söyleyen Erdoğan’a yanıt: ‘Saldırılar sınırlı ve hedefe yönelik’

2024-01-12 Güncelleme: Ocak 12, 2024 14:10

İngiltere’den Erdoğan’a yanıt: “Saldırılar sınırlı ve hedefe yönelik”

İngiltere’de Başbakanlık ofisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD ve İngiltere’nin Husi hedeflerini vurmasıyla ilgili “Orantısız güç kullanımıdır. Kızıldeniz’i adeta kan gölüne çevirme hevesindeler” ifadelerine yanıt verdi.

Bir Başbakanlık sözcüsü, buna katılmadıklarını ifade etti, saldırıların “sınırlı ve hedefe yönelik olduğunu” söyledi.

Sözcü, BM Antlaşması’nın 51. Maddesi’ne dayanarak “meşru müdafaa” hakkını kullandıklarını savundu.

51. Madde’de, “Bu Antlaşma’nın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez” deniyor.

Sözcü, Husilere yönelik saldırıların hemen olmasa bile uzun vadede Kızıldeniz’deki ticari faaliyetlere “olumlu etkisinin olacağını” savundu.

Peki Kızıldeniz’de Neler Olmuştu?

Son dönemlerde Yemen’deki Husilerin, İsrail’in Gazze’ye’ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı almıştı. Pentagon, 6 Aralık  2023’te Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası “Deniz Görev Gücü” kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık’ta da “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.

Husilerin saldırıları, Akdeniz’i’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’sinin yapıldığı Süveyş Kanalı’ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz’de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir “tedarik zinciri krizi”nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.

Son olarak ABD ve İngiltere ordusu dün gece, Kızıldeniz’deki saldırılara misilleme olarak Yemen’deki Husi hedeflerini savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle vurdu. En az 12 Husi hedefi infilak ederken Yemen’in başkenti Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde patlama sesleri duyuldu. Saldırıyla ilgili konuşan ABD Başkanı Biden, “Bugün, talimatımla, ABD ordu güçleri İngiltere ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda’nın da desteğiyle Yemen’de Husi isyancıları tarafından kullanılan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi” ifadelerini kullandı.

Tema Tasarım |