LONDON WEATHER
Ana Sayfa Türkiye 22 Kasım 2021

İyi ki varsın Fisun USTA

Bütün bu çağlar boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği  yapmış kentsel tarihi yaklaşık 3000 yıllara kadar  uzanan, Avrupa…

İyi ki varsın Fisun USTA

2021-11-22 Güncelleme: Nisan 24, 2022 20:50

Bütün bu çağlar boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği  yapmış kentsel tarihi yaklaşık 3000 yıllara kadar  uzanan, Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği noktada konumlanmış, iki kıtayı birbirine bağlayan şehir, dünyada bu özelliğe sahip , Fatih Sultan  Mehmet Han tarafından bir çağı kapatıp diğer bir çağ açan Osmanlı’nın da son başkent. Günümüzde, ülkemizin Sanayi, Bilişim ve Teknolojinin kalbinin burada attığı Metropol;İstanbul

İyi ki varsın yazı dizim de Bilişim, Teknoloji, Turizm, enerji, Moda, sanat ve daha bir çok alanlarda ülkemizin değerlerini kaleme aldım. Bu yazı dizimde 1958 İstanbul doğumlu, kurumsallaşma sürecini yönlendiren, yönetimde profesyonel kadrolarla çalışmanın hazını yaşayan ,kaynağı insan ve profesyonel alanda KAGİDER Derneği Yönetim Kurulu üyeliği bulunan  ve halen  hizmetlerine devam eden bir İş Kadını. Fisun Usta ya yer verdim.

Fisun Usta, 1978 Alman Lisesi mezunu.  İş hayatına öğrencilik yıllarında süet, deri, kürk tekstil atölyelerinde çalışarak başladı. Öğrencilik yıllarına okul sonrası her gün, yaz tatillerinde, ailesine  ait atölye ve mağazalarda çalıştı.

Tezgahtarlık, kasa takibi, fason üretim derken küçük bir işletmenin hem yönetim ile ilgili her türlü deneyimlerinin yanı sıra, hem de ileride çok faydasını gördüğüm dediği dikiş,kumaş ve tekstil konusunda uzmanlaştı. Aile işlerinin gelişmesinde önemli katkıları oldu.

Alman Liseden mezun olduktan sonra, İnşaat Mühendisi olan eşi ile evlendi. 2 erkek çocuk annesi.

Büyük olan oğlu, İnşaat Yüksek Mühendisi, diğeri ise, Makine Mühendisliği Kuvvetli Bilişim Teknolojileri mezunu. Ailenin bireyleri,kendi firmaları  PAK YIKAMA da hep  birlikte çalışıyorlar.

Fisun Usta ,

Çocuklarının eğitimleri sürecinde, onların hep yanlarında olurken, o yıllarda araştırmacı kimliği ile Okul Aile Birliklerinde ve derneklerinde faal olarak çalıştı. Okul yapımlarında, hastane tefrişatlarında, okulların burs fonlarının oluşturulmasında ve birçok sosyal yardım projelerinde etkin görev aldı.

Turizm alanında faaliyet gösteren eşinin otelinde, tekstillerin yıkama ve ütüleme işinin çok kötü olduğunu fark ettiği vakit, Otel Çamaşır Yıkama hizmetleri alanında Profesyonel bir yapılanma ile Hizmet Sektöründeki bu boşluğu fark etti.

1988 yılında Hizmet Sektöründe, Endüstriyel alanda, çamaşır yıkama makinelerin seçimi, projelendirme, yerleşim ve dizaynı işlevlerini eşi ile birlikte yaparak bir ilke imza attı.

2007 yılında artan talebi karşılamak üzere tamamen farklı bir yerde farklı personelle sadece sağlık kuruluşlarına ve hastanelere hizmet verecek hijyenik bariyerli makinelerle yeni bir tesis kurdu. Bugün Pak markası sektörün lideri konumunda, piyasada kaliteli ve istikrarlı hizmetiyle saygın bir yere sahip.

PAK YIKAMA Firması 22000 m2 kapalı alanda hizmet veren, günlük 100 ton kapasiteli Avrupa’nın en teknolojik ve hijyenik firmasıdır. Dünyada az sayıda bulunan ileri teknoloji bir çip üretimi laboratuvarı var.

PAK Yıkama Firması, pazarlama konusunda çok agresif olmadan kalite ve müşteri talepleri doğrultusunda büyüdü. Portföylerine giren çok uluslu ilaç fabrikalarının yüksek kalite standartlarının yönlendirmeleri ile her zaman hijyen koşullarını izlemeyi benimseyen Kurumsal bir anlayışa sahip,

Ayrica, Türkiye’de öncüsü oldukları hijyenik bariyerli sistemle, enfeksiyon riski içeren sağlık sektörüne hijyen bilincini kazandıran ve uygulayan ilk firma.

Fisun Usta, “Gerçekten hijyenik mi yıkıyoruz?” sorusuna yanıt ararken, işte tamda bu noktada sektörel anlamda,temizlik ve sağlık alanında ki önemin vurgusunu yapıyor.

PAK YIKAMA Ünitelerinde, ISO kalitelendirme belgelerinin yanında,Almanya’da Hohenstein Enstitüsü tarafından ekipman, işçilik ve dezenfeksiyon garantili hizmet veren, sadece hastane çamaşırı yıkayan tesislerini  geliştirdi. Alman  Enstitüsünden, dezenfeksiyon etkisi yüksek aynı zamanda tekstilin rengine ve dokusuna saygılı özel kimyasalları, talep etmişlerdir. Önceleri yurt dışından gelen bu kimyasallar artık,Türkiye’de de  üretiliyor.

Fisun Usta,

Yeniliklere açık olmak, kaliteden ödün vermeden ilkeli ve disiplinli çalışmak, sürekli araştırıp öğrenmek, bizi farklı kıldı ve başarıyı beraberinde getirdi, diyor.

Tüm aile bireyleri ile beraber, 3 yıllık bir ARGE sürecinin sonunda RFTT – Radyo Frekanslı Tekstil Takip Sistemi ismini verdikleri Sistemi  keşfettiler .

Fisun Usta,  

Teknoloji odaklı Sistemlerini, dünyanın 40 a yakın farklı ülkelerinde, sahip oldukları deneyim ve edinimlerle, sistemleri   kuran , elektronik çip ve bunları algılayan okuyucuları satan , çipli tekstil ve yazılım ihraç eden bir işletme haline gelmiş Firmaları adına ,her yıI dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen önemli tekstil, teknoloji ve çamaşırhane fuarlarına katılıyor.

PAK YIKAMA, 2019 yılında ihracat süreçlerini   hızlandırmak adına, Gümrüksüz Serbest Bölge’ de bir tesis kurmalarının yanı sıra 2021 yılında İstanbul Serbest Bölge’de bulunan tesislerini de, yeni ve daha büyük kapsamlı   kendi binalarına taşıdılar.

İngiltere, Amerika, Almanya gibi dünyanın en önemli ülkelerinde distribütör ve satış ofisleri ve acenteleri var.

2020 yılında Hollanda’ da USTEK RFID Solutions BV’yi kuran Firma, Avrupa’daki müşterilerilerine   daha hızlı ve sorunsuz hizmet vermek adına büyüme hedeflerinde hızlı bir sürecinde takipçisi konumunda,

Fisun  USTA ;

YILIN KADIN GİRİŞİMCİSİ yarışmasına aday gösterildiği zaman,işte o vakit  KAGİDER Kadın Girişimciler Derneği ile tanıştı.

KAGİDER,2002 yılında Türkiye’de kadın girişimciliğini geliştirmek ve kadın girişimcileri güçlendirmek amacıyla 37 kadın girişimci tarafından kurulan Sivil Toplum Kuruluş’ u,

Fisun Usta, kendi deyimiyle  “KAGİDER” benim her konuda farkındalığımı arttırıp kişisel gelişimime artı değerler kattı. Diyor ve  ekliyor;

Günümüz,Bilişim ve Teknoloji çağında ,400’e yakın üyemizin yarattığı 60 milyar doların üstünde ciro ile Türkiye ekonomisinin % 8’ini temsil ediyoruz.Araştırmalar, ülkemizde erkeklerin % 45’ inin kadınların ise % 40’ının girişimciliğe olumlu baktığını gösteriyor ama kadınlardaki bu potansiyel hayata yansımıyor.

Kadın girişimciler finansa, pazara ve bilgiye erişimde zorluk çekiyorlar. Ev işleri, çocuk, yaşlı ve hasta bakımı hep kadınların görevi olarak algılanıyor.

Bu bağlamda kadınların ekonomiye katılması, girişimci olmasının önündeki sorunlara çözüm olmak için 8 farklı strateji grubumuz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadın girişimciliğine açılan yolda KAGİDER olarak önlerindeki engelleri kaldırmak için Finansa Erişimden toplumsal etkiye, eğitime erişimden pazara erişimi kolaylaştırmak için 19 senedir emek veriyoruz.

Küreselleşen dünyada Türkiye’nin güçlü bir aktör olarak yer alabilmesi için hayatın her alanında olduğu gibi iş yaşamında da KADIN-ERKEK eşitliği kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Kadınların ekonomik büyümenin temel itici gücü olduğunu kabul ederek toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmenin yanı sıra ücret uçurumunu azaltma, ücretsiz iş ve bakım sorumluluklarının paylaşımını desteklemeliyiz.

Tüm dünyanın olduğu gibi, Türkiye’nin de içinde bulunduğu salgın sonrasında, dünya ekonomisinde yeni koşulların ortaya çıktığını hep birlikte görüyoruz.

Teknoloji zaten son yıllarda iş dünyasının tüm süreçlerini değiştiriyordu, ama yaşadığımız küresel salgın krizi, bu süreci hızlandırdı. Dijitalleşmeye yatırım yapan firmalar bu süreçte daha dirençli, daha rekabetçi, daha sürdürülebilir çözüm önerilerinin öncüsü oldular.

Yeni Dijital teknolojileri daha etkin kullanmak, şirketler için verimliliğin, maliyet kontrolünün ve başarının anahtarı oldu.

Ben başarımı yılmadan çalışmaya, zorluklar karşısında korkmadan, telaş etmeden çözüm üretmeye borçluyum. Başarının en bilindik sırrı işini severek yapmaktır diye düşünüyorum.

Ayrıca sosyal sorumluluk projelerinde çalışmak beni çok huzurlu kılıyor ve topluma yararlı işler yaptığımı bilmek daha güçlü olmamı sağlıyor.

Benimle beraber çalışıyor olmalarından gurur duyduğum iki oğlumla hala aktif olarak çalışmaya devam ediyorum. Birlikte zaman geçirmekten çok hoşlandığım torunlarıma yaşanabilir bir dünya bırakmak en önemli hedefim ,diyerek yılmadan çalışmaya devam ediyor.

Fisun Usta nın  ister özel,isterse profesyonel hayatında ,bir Kadın Girişimci olarak Sektöre verdiği katkıları ve tüm başarı hikayelerinin altında yatan gerçek de 7/24 çalışmalarının etkin olduğunu gözlemlemekteyiz.

Ülkesine olan sevdası ,iş dünyasında vizyoner yaklaşımları ile  yardım sever vizyonu , hayata anlam katmasını bilen bildiren ,girişimci ruhu ,bilge kişiliği ve toplumun sevgisini takdirini almış kimliği ile gelecek için daha bir çok projelerin hayata kazandırılmasına liderlik yapacak olan uluslararası alanlarda da  bir iş Kadını olmasının yanı sıra iyi bir Anne iyi bir eş olması ve  tüm çalışmaları ve sayısız başarılarından dolayı

İyi ki varsın Fisun Usta diyorum.

Levent KANDEMİR

Tema Tasarım |