LONDON WEATHER
Ana Sayfa Gündem 9 Mart 2024

16 yaşındaki Emir’in Kanser Araştırması Uluslararası Dergide Yayımlandı

İstanbul’da lise öğrencisi Emir Ersel Karakuş’un nanoteknoloji alanındaki kanser araştırma makalesi, dünyaca saygın “Journal of Drug Delivery Science and Technology” adlı bilim dergisinde yayınlandı.

16 yaşındaki Emir’in Kanser Araştırması Uluslararası Dergide Yayımlandı

2024-03-09 Güncelleme: Mart 9, 2024 12:44

İstanbul Nazmi Arıkan Fen Lisesi’nin 11. sınıf öğrencisi Emir Ersel Karakuş,’un nanoteknoloji alanındaki kanser araştırma makalesi, dünyaca saygın “Journal of Drug Delivery Science and Technology” adlı bilim dergisinde yayınlandı.

Makalesinde, nanoteknoloji temelli kanser araştırmalarında kullanılabilecek yeni bir akıllı ilacın geliştirilmesine odaklanan Karakuş, uluslararası alanda dikkat çeken bir başarıya imza attı.
Bu süreç, Karakuş’un Asya kültürüne ilgisinden dolayı adını ve şifalı etkilerini duyduğu  “Oolong” adlı bir bitkiyi araştırması ve şifalı etkilerinin ile kullanımının yüzyıllar öncesine kadar gittiğini keşfetmesi ile başladı.

OOLONG ÇAYI’NDAN NANO-TANECİKLER GELİŞTİRDİ

Karakuş’un dikkat çeken önerisi, şifalı etkileri ile bilinen bu bitkinin kanser araştırmalarında etkili nano-ilaçların geliştirilmesine önayak olabileceği yönündeydi.Böylelikle kendi küçük laboratuvarında oolong çayından esinlenilen akıllı nano-tanecikler geliştirildi.

Yapılan testler bu nano-malzemenin Kolon Kanseri HCT116 ve Meme Kanseri hücreleri MCF-7 üzerindeki olumlu etkilerini gösterdi. Yeşilnano-malzemenin CD44 antikorunun üretimini azalttığı, hücre döngüsünü durdurduğu ve apoptozu teşvik ettiği gözlendi.

EN GENÇ KANSER ARAŞTIRMACISI

16 yaşında olan Emir Ersel Karakuş, kimya temel bilgilerini kullanarak, bu alanda en genç yaşta mucit olarak tarihe geçti.  Karakuş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Araştırmaya olan ilgim ve merakımın insanlığa hizmet etmek isteğiyle birleşmesi, bu buluşun ortaya çıkmasındaki temel motivasyonumdur. Bu süreçte ailemin ve öğretmenlerimin destekleriyle bilime olan merakım, ülkeme hizmet etme arzumla birleşti. Bu bilgi ve birikimimle özgün bir çalışma ortaya koymaktan gurur duyuyorum’’ dedi.

ANNESİ NANO-TEKNOLOJİ UZMANI 

Karakuş’un bilimsel çalışması, annesi Doç. Dr. Selcan Karakuş’un liderliğinde İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da yürütülen bir çalışma kapsamında hayata geçirildi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ferdane Danışman Kalındemirtaş, İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Esra Sert ve Öğr. Dr. Ayşe Erol ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Dr. Fatih Özbaş ile iş birliği içinde yürütülen çalışma, kanser hastalığının tedavisinde kullanılabilecek etkili nano-formülasyonların keşfinde önemli bir adım niteliği taşıyor.

Hülya Özkoyuncu

İlginizi çekebilir

İstanbul yolu kapandı

İstanbul yolu kapandı

Tema Tasarım |