“Karabağ da, Doğu Zengezur da Azerbaycan’ın kadim topraklarıdır.” Bu sözler Meclis Kadın, Kadın ve Çocuklar Komisyonu Başkanı, Yeni Azerbaycan Partisi Milletvekili Hicran Hüseynova Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Hem Karabağ’ı hem de Zengezur’u örnek bölge olarak inşa edeceğiz” görüşünü yorumlarken söyledi.
Milletvekili’ne göre hem Karabağ hem de Doğu Zengezur yer altı ve yerüstü kaynaklara, flora ve faunaya, bol su kaynaklarına, tarihi, kültürel ve dini anıtlara sahip: “Bu topraklarda turizmin gelişmesi için geniş fırsatlar var. Ne yazık ki bu güzel ve bereketli ormanlar, nehirler ve doğa Ermeniler tarafından çevre terörüne maruz kalmıştır. Tüm tarihi ve kültürel mirasımız Ermeni vandalizminin kurbanı oldu.
Ermeniler bütün şehirlerimizi, ilçelerimizi, köylerimizi yakıp yıktılar. Sadece bizden değil, evimizden, taşından, duvarlarından, ağaçlarından da nefret ettiler. Yaklaşık 30 yıldır işgal ettikleri topraklarda hiçbir şey inşa etmediler, yaratmadılar. Ama yağmaladılar. Bu araziler onlara aitse, neden yeni bir binaya rastlamıyorsunuz? Böylece bu toprakların gerçek sahiplerinin Azerbaycanlılar olduğunu da anladılar!
Şu anda Ermeni işgalinden kurtarılan Karabağ ve Doğu Zengezur’da imar çalışmaları yapılıyor. Yapılan çalışmalar, uygulanan projeler, tüm bunlar halkımızın iradesini, devletimizin gücünü, ekonomik potansiyelini bir kez daha göstermektedir. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dediği gibi, kurtarılmış toprakları kendimiz restore ediyoruz.Tarihten biliyoruz ki, savaşlar ve savaşın yol açtığı tahribatlar sonrasında uluslararası kuruluşlar, bağışçı kuruluşlar, çatışmaların sonuçlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olan kuruluşlar maddi yardımda bulunurlar. Ama biz bunu Azerbaycan ile ilgili olarak görmüyoruz. Aksine, işgalcilere daha fazla yardım yapılıyor.
Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıma ilkesini bile kabul etmek istemediler. Elbette Azerbaycan bu konuya her zaman özellikle duyarlı olmuş ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıma meselesini yoğun mücadeleler, müzakereler ve tartışılmaz gerçekler sonrasında alınan bildiri ve kararlara dahil etmeyi başarmıştır. Herkes kimin işgalci kimin mağdur olduğunu bilse de, yine de çifte standartla karşı karşıya kaldık. Ve ne yazık ki, bugün hala bu yaklaşımı gözlemliyoruz. Ancak Ermeni işgalinden kurtardığımız topraklara kendi gücümüzle, öz kaynaklarımızla ve doğru planlarımızla yeni bir hayat getireceğiz.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in sözleriyle, “Hem Karabağ’ı hem de Zengezur’u örnek bir bölge olarak inşa edeceğiz. Azerbaycan vatandaşları orada rahat ve refah içinde yaşayacaklar. Dünyaya örnek olacak” dedi. Bu topraklar Azerbaycan’ın kadim toprakları olduğu için büyük bir tarihimiz var. Karabağ ve Doğu Zengezur, Azerbaycan’ın en başından beri tarihidir, her adımda görülebilir. Yaklaşık 30 yıldır Ermeniler orada ne kadar sahtekarlık yapsalar, tarihi, kültürel ve dini mirasımızı ne kadar yok etseler de her bir taşlarımız, ağaçlarımız, evlerimiz ve anıtlarımız Azerbaycan’a ve Azerbaycan halkına ait olduklarını korumayı başardılar”.
Milletvekili Hicran Hüseynova, Karabağ ve Doğu Zengezur’dan göç etmek zorunda kalan kişilerin geri dönüşü için yapılan çalışmalardan söz etti: “Şu anda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in önderliğinde hükümet, eski yerinden edilmiş kişileri Karabağ ve Doğu Zengezur’a dönüşü için kapsamlı çalışmalar yapıyor. Altyapı yapılıyor, yollar, köprüler, konutlar, sosyal tesisler yapılıyor, tarım, çeşitli sanayi türlerinin oluşturulması, turizmin gelişmesi için fırsatlar araştırılıyor ve bu konuda şimdiden bazı projeler başlatıldı.
Cumhuriyetin Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Haydar Aliyev Vakfı Başkanı Mehriban Aliyeva’nın öncülüğünde ve inisiyatifinde tarihi, kültürel ve dini anıtlarımız restore edilmekte ve birçoğu yeniden inşa edilmektedir.
Girişimcilerimizin restorasyon çalışmalarına büyük bir hevesle, ilgi çekici proje ve önerilerle katıldığını belirtmek gerekir. Kadın girişimcilerimiz bu sürecin dışında kalmıyor. Ülkede faaliyet gösteren Azerbaycan Kadın Girişimciler Derneği, kadın girişimcilerimizin kısa sürede daha da gelişmesini sağlamıştır. Dernek, hem yerel hem de uluslararası düzeyde ilişkiler ve ağlar kurar. Azerbaycan’da Kadın Girişimciliğini Geliştirme Derneği’nin yakın zamanda Türk Dili Konuşan Ülkelerin Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki Kadın Girişimciliği Komitesi başkanlığına seçilmesi, bizler ve Türkçe konuşan ülkelerdeki kadın girişimciler için yeni bir aşamadır.
Aynı zamanda Tarım Bakanlığı’nın girişimiyle kurulan Azerbaycan Köylü Kadınları Derneği, kadın çiftliklerinin kurulmasında çok önemli projeleri hayata geçiriyor. Bu kadınlar Karabağ ve Doğu Zengezur’da uygulamak istedikleri projeleri şimdiden sundular. Yapılan tüm çalışmalar, topraklarımızı Ermeni işgalinden kurtardığımızı, şimdi topraklarımızın mayınlardan temizlendiğini ve ata topraklarımızda bir an önce yaşamak ve yaratmak için hızlı inşaat çalışmalarının sürdüğünü bir kez daha gösteriyor”.